Technika-összevont topik

Beszélgetések, túrák, viccek, adok-veszek,
friss motoros hírek, cikkek, és minden ami motorozás.
Avatar
Dino
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 3011
Csatlakozott: 2009. máj. 25., hétf. 8:14
Vele motorozok: Hébér + szóda....
Tartózkodási hely: Bóly
Kapcsolat:

Re: Carbon-üvegszál-egyébb nyalánkság!

Hozzászólás Szerző: Dino »

barnipapa írta:
barnipapa írta:Üdv Gajan!
Buék meg minden!
A kipuf-al mi újság? :pff


Úgy látom Gajan mester nem kapkodod el a választ!

Írj neki püt szinte csak azokat olvasgatja, remélem nem az én kipuffjaimra fáj a fogad...... :zold
Fröccs: Akik nem csak mesélnek róla!
Avatar
zoner
Igazi tag
Hozzászólások: 981
Csatlakozott: 2009. márc. 27., pén. 11:14
Vele motorozok: Aprilia Falco
Kapcsolat:

Re: MotorgumikSegítsetek! Vettem jó kis használt gumit, cseréln

Hozzászólás Szerző: zoner »

Az aluba tekert csavar mindegy mivel van meghúzva. Vagy beragad vagy meglazul, köztes állapot nincs, én mindig légkulccsal húzom meg :)

Amúgy meg kösd fel spaniferrel a kormánykiflit a plafonra, hátul meg sima motoremelővel fel lehet bakolni. (egy hátsó emelő 7000Ft körül van)

ZsoltK írta:Segítsetek!

Vettem jó kis használt gumit, cserélném, de ... akinél csináltatnám, az persze télen nem szerel motort. Nekem nincs emelőm, hirtelen nem látom hogyan tudnám kiszedni a kereket.

Szóval ajánljatok a XVIII kerület környékén (agglomeráció is lehet) egy gumis, aki kiszedi a kereket, visszateszi és nyomatékkulccsal dolgozik. Az utóbbi fontos, mert az előző gumit a barom légkulccsal tette fel, fasz tudja mennyire, de nem 120 Nm-re volt húzva. Majd be szartam mire sikerült meglazítani.
Avatar
zoner
Igazi tag
Hozzászólások: 981
Csatlakozott: 2009. márc. 27., pén. 11:14
Vele motorozok: Aprilia Falco
Kapcsolat:

Re: Motorgumik

Hozzászólás Szerző: zoner »

Ha tud valaki 2 évesnél nem öregebb eladó 180-as slicket, én vevő lennék rá
Avatar
nitrobi
Moderátor
Hozzászólások: 1776
Csatlakozott: 2009. aug. 11., kedd 22:01
Vele motorozok: pegaso strada 650
Tartózkodási hely: Budapest XXI. ker.
Kapcsolat:

Re: Téli tárolás-tippek-trükkök-praktikák

Hozzászólás Szerző: nitrobi »

Amit még érdemes télen megtenni:

Bukósisak tisztítás
A bukósisak tisztántartása ugyanolyan fontos, mint bármely más ruhadarabé. Szagoljunk csak bele saját sisakunkba!

Kívülről viszonylag egyszerű és magától értetődő a feladat. Víz, mosószer, és puha rongy kell hozzá, de kaphatók speciális bukósisak-tisztító szerek is, amelyekkel mindez egyszerűbb, és egészen biztosan nem károsítják sem a plexit, sem a fényezést. A rászáradt bogarakat nedves papírzsebkendővel percek alatt leáztathatjuk.

A bélés tisztítása kicsit komplikáltabb. Kivehető bélésű sisakoknál ki kell szerelni az arcpárnákat, valamint minden, gyárilag mozdítható belső kárpitot, és kimosni kézzel, esetleg mosógéppel. Utóbbi esetben csakis kímélő mosást alkalmazzunk, és az alkatrészeket tegyük sisakzsákba, nehogy valami bajuk essen (pl. megkopjanak)! Figyeljünk arra is, hogy ezek a mosás után az arcunkkal fognak érintkezni, ezért ne használjunk öblítőt, illetve, ha mégis, akkor az legyen bőrbarát, illetve olyan illatú, amit el tudunk viselni.
Fix bélésű sisakok tisztítása ennél sokkal körülményesebb. Speciális sisakbélés-tisztító szert ajánlunk hozzájuk, amely – mindamellett, hogy nem irritálja a bőrt - feloldja a zsíros és egyéb szennyeződéseket. A spray-t egyszerűen befújjuk a sisakba, kicsit várunk, majd egy ronggyal könnyedén kitöröljük az egészet, és megvárjuk, míg a bélés megszárad.
Kép
Avatar
nitrobi
Moderátor
Hozzászólások: 1776
Csatlakozott: 2009. aug. 11., kedd 22:01
Vele motorozok: pegaso strada 650
Tartózkodási hely: Budapest XXI. ker.
Kapcsolat:

Re: Téli tárolás-tippek-trükkök-praktikák

Hozzászólás Szerző: nitrobi »

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb Givi csomagtartó rendszert?
Először is el kell döntenünk, hogy milyen kapacitású csomagtartóra van szükségünk. Gondoljuk át, hogy mit szoktunk szállítani és milyen körülmények között használjuk motorunkat.

Ha gyakran megyünk, de inkább csak rövidebb távokra (pl. munkába járás), válasszunk textil táskát. A legpraktikusabb a tanktáska. Előnye, hogy könnyen rögzíthető a tankon, ami egyúttal hátrány is lehet, mert ugyanilyen könnyen le is lehet venni róla, tehát ne hagyjuk őrizetlenül a motoron. A motor menettulajdonságait nem befolyásolja, mivel a csomagtartáshoz számba vehető helyek közül ez esik legközelebb a tömegközépponthoz. A legtöbb tanktáska alaplapjába erős mágnesek vannak beépítve, ezekkel megbízhatóan rögzülnek a vaslemezből készült tankokhoz. Alumínium, vagy műanyag tank esetében tapadókorongos, vagy hagyományos hevederekkel felszerelt táskát válasszunk. Az alaplapok alsó felülete puha, elasztikus anyagból van, ami nem karcolja a fényezést, de ha por kerül alá, az bizony nyomokat hagyhat, ezért ügyeljünk a tank tisztán tartására. Hosszabb út előtt terítsünk a tankra egy réteg háztartási csomagoló fóliát, ami megóvja a tankot a portól, és úgy tegyük fel a tanktáskát (tapadókorongos rendszernél ez a fogás nem alkalmazható). A tanktáskák befogadóképessége 20-40 liter, gyakran kétrészesek, vagy bővíthetők.

További lehetőség a hátsó üléstáska, amely a tanktáskához hasonló formájú, és hevederek segítségével lehet rögzíteni, első sorban sportmotorra. Amennyiben több holmit szeretnénk magunkkal vinni, számításba vehetjük a nyeregtáskákat (oldaltáska). Ez szintén hevederekkel rögzíthető, de már szükségünk lehet táska eltartó keretre is, ami nagy sebességnél is stabil tartást ad neki. Ha nem rendelkezünk ilyen tartóval, mindenképpen ügyeljünk a körültekintő rögzítésre: a menetszél által állandóan mozgatott táska kárt tehet a motor fényezésében, vagy a táska is sérülhet, különösen a kipufogó közelében. Az oldaltáskák is többnyire bővíthetőek, űrtartalmuk oldalanként 20-30 liter. Anyaguk vízlepergető, a tanktáskákhoz hasonlóan nylon huzat segítségével tehetők vízállóvá. Ha alapból vízálló táskát akarunk, vegyünk hengertáskát, az 50 literes és a hátsó csomagtartóra rögzíthetjük.

A profi túrázók és a motorjukat életvitelszerűen használók számára a legbiztonságosabb
csomagtárolás eszköze a műanyag topcase (hátsó doboz) és oldaldoboz. A GIVI dobozok két alapvető fajtája létezik: a Monolock és a Monokey rendszer. Mindkettő közös tulajdonsága, hogy csak egy kulcsot kell használni a nyitáshoz illetve a rögzítéshez. A Monolock dobozok kisebb kapacitásúak, űrtartalmuk 23-47 liter, robogókhoz és kismotorokhoz készültek, míg a 36-55 literes Monokey dobozok a nagy és gyors motorokhoz, ennek megfelelően erősebbek és stabilabbak. Ez a rögzítő rendszerükre is vonatkozik, a két dobozfajta tehát nem csereszabatos. A hátsó dobozok legtöbbje hasznos kiegészítőkkel látható el, pl. féklámpa, háttámla, csomagtartó rács.

A topcase-ek rögzítése háromféle módon történhet:

Amennyiben a csomagtartó elég erős, a topcase-t a meglévő csomagtartóra, a dobozzal együtt csomagolt univerzális adapterrel lehet rögzíteni, elsősorban a kisebb Monolock dobozok esetén. Monokey dobozok esetén külön kell megvenni az univerzális E121 illetve E250 adaptert, vagy a GIVI által a motortípushoz ajánlott speciális platnit.
Az olyan gyakori típusokhoz, melynek gyárilag elég erős a hátsó segédváza, de nincsen, vagy csak kicsi a csomagtartója, a GIVI speciális tartót, Special Rack-et kínál.

Ha nincs csomagtartónk és a segédvázunk is gyenge, akkor a motortípusnak megfelelő Monorack karokra (jele F, vagy a nagyobb keresztmetszetűé FZ) és a doboz csatlakozó rendszeréhez (Monokey vagy Monolock) illeszkedő platnira (M3 vagy M5 illetve MM vagy M5M) van szükségünk. A Monorack kar a segédvázat is merevíti, tehát megfelelően stabil. A típusnak megfelelő tartókar és platni kiválasztása a GIVI alkalmazási táblázatából történhet.

Nagyobb kapacitás igény esetén felszerelhetjük motorunkat műanyag oldaldobozokkal is.
Űrtartalmuk oldalanként 21-41 liter lehet, rögzítésére pedig mindenképpen a motortípusnak megfelelő speciális GIVI oldaltartókra van szükség.

Itt is két rendszert különböztethetünk meg: a PL és a PLX tartókat. Ez utóbbi „karcsúsított” kialakítású, a dobozok nem állnak annyira ki oldalra, mint a PL esetében. PLX tartókra csak a V35 oldaldobozok szerelhetők fel, PL tartóra a felfelé nyíló E21, az oldalra nyíló E360 (ez hátsó dobozként is használható) illetve a felfelé is, oldalra is nyitható E41.
Kép
Avatar
ZsoltK
Igazi tag
Hozzászólások: 278
Csatlakozott: 2009. júl. 30., csüt. 7:57
Vele motorozok: RSV 1000 R Factory
Kapcsolat:

Re: MotorgumikSegítsetek! Vettem jó kis használt gumit, cseréln

Hozzászólás Szerző: ZsoltK »

zoner írta:Az aluba tekert csavar mindegy mivel van meghúzva. Vagy beragad vagy meglazul, köztes állapot nincs, én mindig légkulccsal húzom meg :)

Amúgy meg kösd fel spaniferrel a kormánykiflit a plafonra, hátul meg sima motoremelővel fel lehet bakolni. (egy hátsó emelő 7000Ft körül van)


Hát ... azért az aluba csavart csavaroknak is van meghúzási nyomatéka nem véletlenül. Ebben a kérdésben inkább hiszek a tervezőnek, mint bárki másnak. Meg a konkrét esetben egy acélra rúdra csavart acél csavarról van szó :)

A felkötés nekem is eszembe jutott, csak éppen a plafon jelen pillanatban nem alkalmas a feladatra :)
Avatar
zoner
Igazi tag
Hozzászólások: 981
Csatlakozott: 2009. márc. 27., pén. 11:14
Vele motorozok: Aprilia Falco
Kapcsolat:

Re: MotorgumikSegítsetek! Vettem jó kis használt gumit, cseréln

Hozzászólás Szerző: zoner »

Viszont ha szépen kéred, Kenyér kölcsönadja neked a fatuskóit hátulra :)

ZsoltK írta:A felkötés nekem is eszembe jutott, csak éppen a plafon jelen pillanatban nem alkalmas a feladatra :)
Avatar
Kenyér
Adminisztrátor
Hozzászólások: 41875
Csatlakozott: 2008. júl. 23., szer. 23:24
Vele motorozok: Rsv Mille '03
Tartózkodási hely: Albertirsa
Kapcsolat:

Re: MotorgumikSegítsetek! Vettem jó kis használt gumit, cseréln

Hozzászólás Szerző: Kenyér »

zoner írta:Viszont ha szépen kéred, Kenyér kölcsönadja neked a fatuskóit hátulra :)

ZsoltK írta:A felkötés nekem is eszembe jutott, csak éppen a plafon jelen pillanatban nem alkalmas a feladatra :)

Ez övön aluli volt :xd
Avatar
***brutus***
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 1798
Csatlakozott: 2008. dec. 15., hétf. 22:03
Vele motorozok: MV Brutale 1090 R
Tartózkodási hely: Zürich
Kapcsolat:

Re: Egyébb kiegészítők,praktikus-szép kütyük!

Hozzászólás Szerző: ***brutus*** »

Na hi!

Nagy nehezen megvilágosodtam, hogy lenne a legjobb a tanktáskát megoldani. Tankbőrt fogok csináltatni a motorra amire a meglévő tanktáskámat rá tudom rakni. Így a tankom karcmentes marad és 20 ezer lesz max a tankbőr... Ő csinálja nekem szépen dolgozik nagyon. Most csak ki kéne agyalnom, hogy milyen színű legyen. Nincs valakinek ötlete? Én fehér alapon vmi narancs feketére gondoltam mint a KTM 990 SMr. Ha vki nagyon ráér szerkeszthetne vmit, vagy mondhatná hol lehet ilyennel szórakozni. Kösz

http://www.sportmotor.hu/tagok/269387
Avatar
Zolee
Igazi tag
Hozzászólások: 1012
Csatlakozott: 2008. szept. 21., vas. 9:57
Vele motorozok: Hyosung GT650R
Tartózkodási hely: Csorna
Kapcsolat:

Re: Egyébb kiegészítők,praktikus-szép kütyük!

Hozzászólás Szerző: Zolee »

***brutus*** írta:Na hi!

Most csak ki kéne agyalnom, hogy milyen színű legyen. Nincs valakinek ötlete? .....

valószínű! :hihi :hihi :hihi :hihi
Avatar
Dino
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 3011
Csatlakozott: 2009. máj. 25., hétf. 8:14
Vele motorozok: Hébér + szóda....
Tartózkodási hely: Bóly
Kapcsolat:

Re: Egyébb kiegészítők,praktikus-szép kütyük!

Hozzászólás Szerző: Dino »

Zolee írta:
***brutus*** írta:Na hi!

Most csak ki kéne agyalnom, hogy milyen színű legyen. Nincs valakinek ötlete? .....

valószínű! :hihi :hihi :hihi :hihi

Kawa ződ..... :ok
Fröccs: Akik nem csak mesélnek róla!
Avatar
Kenyér
Adminisztrátor
Hozzászólások: 41875
Csatlakozott: 2008. júl. 23., szer. 23:24
Vele motorozok: Rsv Mille '03
Tartózkodási hely: Albertirsa
Kapcsolat:

Re: Egyébb kiegészítők,praktikus-szép kütyük!

Hozzászólás Szerző: Kenyér »

***brutus*** írta:Na hi!

Nagy nehezen megvilágosodtam, hogy lenne a legjobb a tanktáskát megoldani. Tankbőrt fogok csináltatni a motorra amire a meglévő tanktáskámat rá tudom rakni. Így a tankom karcmentes marad és 20 ezer lesz max a tankbőr... Ő csinálja nekem szépen dolgozik nagyon. Most csak ki kéne agyalnom, hogy milyen színű legyen. Nincs valakinek ötlete? Én fehér alapon vmi narancs feketére gondoltam mint a KTM 990 SMr. Ha vki nagyon ráér szerkeszthetne vmit, vagy mondhatná hol lehet ilyennel szórakozni. Kösz

http://www.sportmotor.hu/tagok/269387

Én meg valami grafit-fehéren agyalnék... :roll:
Avatar
Öcsike
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 6819
Csatlakozott: 2008. dec. 4., csüt. 16:26
Vele motorozok: Piaggio Hayabusa
Tartózkodási hely: Balatonlelle
Kapcsolat:

Re: Téli tárolás-tippek-trükkök-praktikák

Hozzászólás Szerző: Öcsike »

***brutus*** írta:Mit érdemes csinálni a motorral? Mivel kell kitisztogatni, vagy hol? Fék kuplung, váltó meg ilyesmik? Vagy inkább csak szépen meg mosni, mert gondolom a sok kenegetés, basztatás sem tesz jót neki!?

Én sem tettem ilyen téren nagy extrákat azon kívül hogy az ülést bevittem a lakásba,hogy ne küppessze a hideg :lol:
Még akksit sem kell töltenem mert járok vele egy egy 30-40km-es körre :taps
http://www.sportmotor.hu/motoros_videok ... gyen-53084

Az igazi motoros az,aki emelt fővel..,esőben is útnak indul.......(Soós)
Avatar
***brutus***
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 1798
Csatlakozott: 2008. dec. 15., hétf. 22:03
Vele motorozok: MV Brutale 1090 R
Tartózkodási hely: Zürich
Kapcsolat:

Re: Egyébb kiegészítők,praktikus-szép kütyük!

Hozzászólás Szerző: ***brutus*** »

Na csupa használható ötlet.... :D Majd akkor én kiagyalok vmit aztán majd a végén kiderül milyen lett... De vmi vagány lesz az biztos...
Avatar
gajan
Igazi tag
Hozzászólások: 769
Csatlakozott: 2008. nov. 19., szer. 8:49
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Re: Carbon-üvegszál-egyébb nyalánkság!

Hozzászólás Szerző: gajan »

halad.....halad...... holnap telozk.....
Avatar
barnipapa
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 1820
Csatlakozott: 2008. dec. 15., hétf. 11:37
Vele motorozok: Tuono 1000R '06
Tartózkodási hely: Békéscsaba
Kapcsolat:

Re: Carbon-üvegszál-egyébb nyalánkság!

Hozzászólás Szerző: barnipapa »

Dino írta:
barnipapa írta:
barnipapa írta:Üdv Gajan!
Buék meg minden!
A kipuf-al mi újság? :pff


Úgy látom Gajan mester nem kapkodod el a választ!

Írj neki püt szinte csak azokat olvasgatja, remélem nem az én kipuffjaimra fáj a fogad...... :zold

Azokra a szétszedet kibelezet kályha csövekre gondolsz amit Gajan bekötött a kályába??? :hihi
Avatar
barnipapa
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 1820
Csatlakozott: 2008. dec. 15., hétf. 11:37
Vele motorozok: Tuono 1000R '06
Tartózkodási hely: Békéscsaba
Kapcsolat:

Re: Carbon-üvegszál-egyébb nyalánkság!

Hozzászólás Szerző: barnipapa »

gajan írta:halad.....halad...... holnap telozk.....

Hívlak!!
Avatar
Dino
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 3011
Csatlakozott: 2009. máj. 25., hétf. 8:14
Vele motorozok: Hébér + szóda....
Tartózkodási hely: Bóly
Kapcsolat:

Re: Carbon-üvegszál-egyébb nyalánkság!

Hozzászólás Szerző: Dino »

barnipapa írta:
Dino írta:
barnipapa írta:
Úgy látom Gajan mester nem kapkodod el a választ!

Írj neki püt szinte csak azokat olvasgatja, remélem nem az én kipuffjaimra fáj a fogad...... :zold

Azokra a szétszedet kibelezet kályha csövekre gondolsz amit Gajan bekötött a kályába??? :hihi

Nem, ma reggel még nem gondolkodtam ezeken...... :hihi :hihi :hihi :hihi :hihi
Fröccs: Akik nem csak mesélnek róla!
Avatar
Dino
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 3011
Csatlakozott: 2009. máj. 25., hétf. 8:14
Vele motorozok: Hébér + szóda....
Tartózkodási hely: Bóly
Kapcsolat:

Re: Egyébb kiegészítők,praktikus-szép kütyük!

Hozzászólás Szerző: Dino »

***brutus*** írta:Na hi!

Nagy nehezen megvilágosodtam, hogy lenne a legjobb a tanktáskát megoldani. Tankbőrt fogok csináltatni a motorra amire a meglévő tanktáskámat rá tudom rakni. Így a tankom karcmentes marad és 20 ezer lesz max a tankbőr... Ő csinálja nekem szépen dolgozik nagyon. Most csak ki kéne agyalnom, hogy milyen színű legyen. Nincs valakinek ötlete? Én fehér alapon vmi narancs feketére gondoltam mint a KTM 990 SMr. Ha vki nagyon ráér szerkeszthetne vmit, vagy mondhatná hol lehet ilyennel szórakozni. Kösz

http://www.sportmotor.hu/tagok/269387


Ezzel a sellyei legénnyel beszéltél már????? Lehet engem is érdekelne 1.....
Fröccs: Akik nem csak mesélnek róla!
Avatar
***brutus***
Fanatikus fórumlakó
Hozzászólások: 1798
Csatlakozott: 2008. dec. 15., hétf. 22:03
Vele motorozok: MV Brutale 1090 R
Tartózkodási hely: Zürich
Kapcsolat:

Re: Egyébb kiegészítők,praktikus-szép kütyük!

Hozzászólás Szerző: ***brutus*** »

Dino írta:
***brutus*** írta:Na hi!

Nagy nehezen megvilágosodtam, hogy lenne a legjobb a tanktáskát megoldani. Tankbőrt fogok csináltatni a motorra amire a meglévő tanktáskámat rá tudom rakni. Így a tankom karcmentes marad és 20 ezer lesz max a tankbőr... Ő csinálja nekem szépen dolgozik nagyon. Most csak ki kéne agyalnom, hogy milyen színű legyen. Nincs valakinek ötlete? Én fehér alapon vmi narancs feketére gondoltam mint a KTM 990 SMr. Ha vki nagyon ráér szerkeszthetne vmit, vagy mondhatná hol lehet ilyennel szórakozni. Kösz

http://www.sportmotor.hu/tagok/269387


Ezzel a sellyei legénnyel beszéltél már????? Lehet engem is érdekelne 1.....


Igen beszéltem vele. Nagyon korrektnek tűnik. Mit szeretnél tudni?
Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég